Мақалада өткен ғасырдың 30-шы жылдарындағы большевиктік жүйенің күштеп ет және астық дайындаудағы шараларына архив құжаттары негізінде талдау жасалады. Шамадан тыс жоспардың берілуі, астықты тартып алу, ет дайындаудағы қатаң іс әрекеттер баяндалады. Тіршілік көзі малдан айырылуы – жергілікті халықтың ашаршылыққа душар болуына, босқыншылыққа ұшырауына, ішкі және сыртқы миграцияға түсуіне әкелгенін нақты мәлеметтер арқылы көрсетеді. Қазақ байларын конфискациялау, халықты күштеп отырықшылдандыру, ұжымдастыру шараларының жалғасы ретіндегі ет дайындау мен астық дайындаудағы асыра сілтеу мен қателіктер, жалпы большевиктік режимнің іс әрекеті - Қазақстанда ашаршылықты тудырушы фактор ретінде сипатталады.